Meidän tarinamme.

Konepajasta puunveistoon

Suomen Puuvenekeskuksen nykyisellä paikalla on jo kymmenkunta vuotta veistetty puuveneitä. Syksyllä 1999 vuosikymmeniä Kotkan Kantasatamassa toiminut Kalarannan Konepaja muutti uusiin tiloihin Mussaloon ja samaan aikaan perustettu osuuskunta Kotkan Puuvenekeskus asettui taloksi. Pääosa osuuskunnan jäsenistä koostui Haminan puuveneopistossa opiskelleista veneveistäjistä. Kotkan kaupunki, jossa oli 1990-luvulla järjestetty kolmet onnistuneet kansainväliset puuvenemessut, tuki osuuskunnan alkutaivalta osallistumalla kiinteistöjen korjauksiin sekä maa- ja vesialueen kunnostuksiin.

Uusi omistaja ja uudet tuulet

Tunnettu puuveneiden ystävä ja kuutospurjehtija Henrik Andersin kiinnostui kotkalaisesta puuveneosaamisesta. Hän oli keväällä 2004 muutaman osuuskunnan jäsenen kanssa perustamassa Red Sky -veistämöä, josta tuli myös osuuskunnan jäsenyritys. Aikaa myöten suurin osa muista osuuskunnan veistäjistä oli siirtynyt muualle ja toiminta alkoi hiipua.

Syksyllä 2006 Henrik Andersin hankki Charles E. Nicholsonin suunnitteleman, vuonna 1938 rakennetun klassisen 12mR –luokan kilpapurjeveneen Blue Marlinin. Vene tuotiin erikoiskuljetuksella Sloveniasta Euroopan halki Kotkaan ja sille ruvettiin etsimään sopivaa paikkaa useamman vuoden entisöintityötä varten.

Keväällä 2007 Andersin teki ostotarjouksen Kotkan puuvenekeskuksen kiinteistöistä. Kaupunki hyväksyi tarjouksen ja vuokrasi maa- ja vesialueet Andersinille pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Vanhat tilat eivät kuitenkaan mahdollistaneet Blue Marlinin kunnostamista.

Ajassa mukana perustuksia myöten

Arkkitehtitoimisto Lahdelma&Mahlamäki suunnitteli Puuvenekeskuksen tontille uuden nykyaikaisen veistämön. Samanaikaisesti peruskorjattiin keskuksen vanhoja tiloja ja rakennettiin vankka alusten nostolaituri. Projektikoordinaattoriksi palkattiin 1990-luvulla monin tavoin puuveneiden hyväksi toiminut everstiluutnantti Leo Skogström. Keskuksen rakennustyöt aloitettiin elokuun alussa 2007 ja projektin pääurakoitsijana toimi YIT. Urakka valmistui määräajassa ja avajaisia päästiin viettämään 21.5.2008. Näin kotkalaisen puuveneveiston tulevaisuus oli saanut vahvat perustukset vastaisen varalle.

Suomen Puuvenekeskus on 1,5 hehtaarin kokonaisuus Kotkan kulttuurisatamassa, Merikeskus Vellamon naapurissa. Keskuksen katseenvangitsija on kaarevakattoinen, kuparipäällysteinen veistämörakennus. Mutta keskus on paljon muutakin.